Wat u moet weten over hout
Hout is een natuurlijk product met enkele karakteristieke eigenschappen. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over deze eigenschappen. Hout kan in de praktijk natuurlijke afwijkingen vertonen die op het eerste gezicht een mindere kwaliteit doen vermoeden, maar in werkelijkheid geen afbreuk doen aan de fysieke eigenschappen.
Kleur van het hout:
De vorm, kleur en nerf van het hout creëren na verwerking een natuurlijk kleurenspel. Bij geïmpregneerd hout kunnen kleurverschillen ontstaan, omdat de kleurpigmenten bij keteldrukimpregnering niet gelijkmatig worden geabsorbeerd.
Dit komt doordat de dichtheid van het hout verschillend is en er daardoor een andere kleurintensiteit ontstaat. Dit trekt meestal na verloop van tijd weg door weersinvloeden. Ook kan de kleur van gespoten en geverfd hout per partij verschillen.
Het impregneren kan groene spikkels op het hout tot gevolg hebben. Dit is een natuurlijk fenomeen dat ontstaat doordat het impregneermiddel reageert met de hars in het hout.
Hout verkleurt door de inwerking van zonlicht. Nadat het hout is geïmpregneerd zal het tot op zekere hoogte verkleuren, omdat direct zonlicht van invloed is op het hout. Verkleuring van het hout wordt ook veroorzaakt door de structuur van hout. In naaldhoutsoorten is de kleur van de impregnering in spinthout anders dan in kernhout.
Na het impregneren wordt het hout gedroogd en worden er tussen het hout latjes gelegd om ruimte tussen het hout te creëren. Hierdoor drogen de plekken waar deze latjes liggen anders op en kan er wat kleurverschil ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf door weersinvloeden.
Schimmels en blauwe plekken:
Keteldruk geïmpregneerd hout wordt tijdens het impregneerproces erg vochtig. Vooral in het warme seizoen kan daardoor meeldauw- en schimmelaantasting ontstaan. Deze schimmels zijn niet van invloed op de kwaliteit en de sterkte van het hout.
Deze aantastingen verdwijnen of kunnen eenvoudig met de hand worden weggeveegd. U kunt lichte schimmel verwijderen door het hout met azijn of alcohol te besproeien. Na 30 minuten kunt u het hout afwassen. Zwaarder aangetaste gedeeltes kunnen worden behandeld met een chloorhoudende huishoudreiniger.
Fijnbezaagd douglas is versgezaagd en bevat in hoge mate vocht. Dit vocht kan tijdens opslag en verwerking schimmelvorming veroorzaken, dit uit zich door licht donkere plekken. Al het versgezaagde douglas krijgt een anti-schimmel/anti-blauw behandeling die deze schimmelaantasting zo veel als mogelijk is voorkomt.
Noesten en vlammen:
Noesten en vlammen zijn karakteristiek voor hout en geven ieder houtproduct een unieke uitstraling. Noesten maken deel uit van het natuurlijkeuiterlijk van hout en kunnen variëren in aantal en grootte, Ondanks zorgvuldige kwaliteitscontroles vallen noesten soms uit bij droog weer. Dit kan nooit volledig voorkomen en betekent geen kwaliteitsvermindering. Noesten zijn dus nooit te voorkomen en worden dan ook niet als klacht geaccepteerd.
Ruwe plekjes en randen:
Zelfs met de grootste zorg in het productieproces kunnen ruwe plekken en schaafafwijkingen niet altijd worden vermeden. Ruwe plekken kunnen met name voorkomen ter plaatse van noesten bij houtvezels die tegen de verwerkingsrichting inlopen. Bij profilieringen en ronde hoeken kunnen kleine vezelscheuren voorkomen als gevolg van de verwerking dwars op de houtvezel.
Hars:
Hars op een houten oppervlak is volkomen normaal en zelfs onvermijdelijk. In het eerste jaar kan er hars uit het hout komen. Verse plekken kunnen worden verwijderd met terpentine. Wanneer hars aan de oppervlakte is gekomen wordt het doorgaans snel bros. Het valt daardoor spontaan van het hout af. Het kan ook met een schaaf verwijderd worden.
Bij bepaalde soorten hardhout kan tijdens warme periodes een kristalachtige hars aan het oppervlak verschijnen. Dit proces stopt na verloop van tijd. De harskorrels kunnen verwijderd worden met een harde borstel of schaaf.
Merg:
De mergbuis is de centrale buis in de eerste ring van de boomstam. Het verschilt van het omringende hout, de kleur is donkerder en anders van structuur. Bij de bewerking van het hout de mergbuis volledig of gedeeltelijk zichtbaar worden. Deze eigenschap maakt deel uit van de natuurlijke uitstraling van het hout. Soms wordt de mergbuis ten onrechte aangezien voor houtrot.
Mini boorgaten:
Sommige hardhoutsoorten kunnen kleine gaatjes (pinholes) vertonen. Deze gaatjes zijn veroorzaakt door nathoutboordertjes die zich voeden met de sappen van de boom. Zodra een boom is gekapt, sterven deze insecten en bestraat er dus geen gevaar meer dat er nieuwe pinholes ontstaan.
Deze ‘pinholes’ worden soms ten onrechte aangezien voor houtworm en hebben geen enkele invloed op de kwaliteit of sterkte van het product. Deze pinholes vormen geen enkel gevaar en hebben geen invoed op de duurzaamheid of de statische eigenschappen van het hardhout.
Vorming van zout:
Aan de buitenzijde van geïmpregneerd hout kan het lijken of er zoutvorming aan het oppervlak verschijnt. Dit betreft hars dat door het impregneren een groenige of gelige kleur krijgt en deze vlekken zullen vanzelf wegtrekken.
Werking van het hout:
Hout zwelt op wanneer het vocht opneemt en krimpt wanneer het vocht afstaat. Dit kan de dikte en breedte (het volume) van het hout aanzienlijk veranderen. In de lengterichting zijn de veranderingen echter minimaal. Toleranties in de houtafmetingen zijn daarom een natuurlijk verschijnsel en geen tekortkoming.
Een heel natuurlijk gevolg van dit zwel- en krimpgedrag is dat er scheuren en vervormingen kunnen optreden. Droogtescheuren komen het meest voor bij hout waar het hart van de boom nog ingesloten zit. De scheuren hebben geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het en kunnen, afhankelijk van het week, bijna volledig sluiten.
Augustus | Oktober |
Volgens DIN 4074 zijn barsten toegestaan die de duurzaamheid niet negatief beïnvloeden.
Indien u een project uitvoert met versgezaagd (ongedroogd) douglas hout, adviseren wij u om rekening te houden met minimaal 4% krimp na verwerking. Dit betekent dat zorgvuldig en goed afgewerkte constructies na verloop van tijd een iets minder strakke uitstraling kunnen krijgen. U kunt dit voorkomen door kunstmatig gedroogd douglas hout toe te passen.
Hout is een natuurlijk product dat kan zwellen en krimpen. Daarom kunnen de vermelde maten op onze site een geringe afwijking vertonen.
Douglashout:
Douglashout kent veel positieve eigenschappen! Zo heeft het een lange levensduur (duurzaamheidsklasse 3), een warme uitstraling en een hoog percentage kernhout. Daarnaast wordt het na droging steeds harder. Hierdoor is het in het begin gemakkelijk te bewerken en zal het hout later sterker/harder worden. Onbehandeld douglashout bevat kleuren die lopen van warm oranje tot aan geelbruin en verkleurt naar een blauwgrijze tint. Om vergrijzing te voorkomen kunt u het hout beitsen of impregneren. Douglashout heeft een grove structuur en er kunnen kopscheuren, noesten en uitvallende kwasten voorkomen.
Hardhout:
Doordat hardhout in partijen worden ingekocht komt dit nooit uit één bestek. Hierdoor kan er kleurverschil en maatverschil voorkomen in breedte en lengte ook bij hetzelfde product. Bestel hardhout bij voorkeur uit één lengte, zodat de kans op dezelfde maatvoering zo groot mogelijk is.
Ruw hout ofwel (fijn) bezaagd hout:
Ruw hout wordt ook wel fijnbezaagd of bezaagd hout genoemd en geeft het hout een robuuster uiterlijk. Dit is zoals hout van de zagerij komt die de stammen tot balken of planken maakt. Bij ruw hout kunnen er lichte afwijkingen zitten in de diktes, kan het niet helemaal haaks zijn en kunnen er oneffenheden aan de oppervlakte van het hout voorkomen. Ook kunnen lichte krommingen hierbij voorkomen. Het hout bevat veel splinters en is dus minder handzaam. Ook kan er verf op de zijkant van de paal zitten dat gebruikt wordt bij het verschepen van het hout. Onder een aantal detailfoto's van bezaagd hout.
Geschaafd hout:
Bij geschaafd hout is het hout machinaal glad gemaakt door een schaaf. Dit zorgt ervoor dat het goed te bewerken is, niet splintert en ook voor verven geschikt is.