Hoe zelf een houten overkapping maken
In Nederland is het weer nogal wisselvallig, maar toch wilt u op elk moment van uw tuin kunnen genieten. Een overkapping is daarom dé uitkomst. Daarnaast is het een eenvoudige manier om uw tuin een luxe uitstraling te geven. In dit stappenplan leggen we u graag uit hoe u zelf een houten overkapping maakt. Heeft u nog vragen of wilt u meer tips over het zelf maken van een overkapping? Neem dan contact met ons op via 0320 258 604 of info@onlinetuinhout.nl.
Stap 1: bouwtekening
Ieder project begint met een goede voorbereiding en dit geldt natuurlijk ook als u zelf een houten overkapping maakt. Het is belangrijk om eerst goed op papier te zetten wat uw wensen zijn en een duidelijke bouwtekening te maken. Niet alleen de grootte is van belang, maar ook welke houtsoort u wilt gebruiken. Een veel gekozen houtsoort is Douglas hout, waarna u ook weer kiest voor bijvoorbeeld ongeschaafd of gladgeschaafd hout. Houd bij de bouwtekening tevens rekening met alle praktische zaken, zoals de stand van de zon of aanleg van stroompunten.
Stap 2: betonpoeren plaatsen
Het is belangrijk dat uw overkapping stevig staat. Om hiervoor te zorgen, maakt u gebruik van betonpoeren. Een betonpoer is een betonnen sokkel die ervoor zorgt dat de overkapping niet wegzakt en stevig blijft staan bij slecht weer. U plaatst ze op de plekken waar de constructiebalken komen. Zorg dat de betonpoeren in een rechte lijn komen te staan en op gelijke hoogte zijn.
Stap 3: tuinpalen plaatsen
Als de betonpoeren stevig staan, plaatst u de constructiebalken. De tuinpalen, ook wel staanders genoemd, bevestigt u met een beslagset aan de betonpoer. Het is aan te raden om dikke palen te gebruiken, bijvoorbeeld van 15x15 cm of 12x12 cm. Als de staanders geplaatst zijn, plaatst u de liggers. Dit zijn de horizontale balken aan de bovenkant van de staanders. Hiervoor gebruikt u eventueel dunnere palen. Als u een zware dakconstructie maakt, zoals met dakpannen, is het aan te raden om hier ook dikkere planken voor te gebruiken.
Stap 3.1: constructie verstevigen
In stap 3 hebben we de staanders en liggers van de overkapping geplaatst. U kunt ervoor kiezen om extra versteviging aan te brengen in uw overkapping door dwarsbalken toe te voegen. Ook door middel van verbindingshoeken zorgt u ervoor dat het volledige skelet van de overkapping met elkaar verbonden is. De verbindingshoeken, ook schoren genoemd, plaatst u in een hoek van 45 graden. Een nadeel van de extra versteviging is wel dat u minder ruimte in de overkapping overhoudt.
Stap 4: dak plaatsen
Het zelf maken van een houten overkapping stopt niet bij het bouwen van het skelet. Om droog te kunnen zitten, heeft u ook een dak nodig. Houd rekening met de afvoer van het water als u een dakconstructie uitwerkt. Als u een plat dak wilt, laat het dak dan iets aflopen zodat het water weg kan lopen. U maakt dit afschot door de palen aan een kant iets korter te maken. Vuistregel hiervoor is een afname van 5 mm per meter dak.
Heeft u nog vragen?
Het bouwen van een overkapping is een hele onderneming en dat begrijpen we. Door bovenstaand stappenplan te volgen, weet u hoe u zelf een houten overkapping maakt. Mocht u nog vragen hebben of liever persoonlijk advies van een van onze experts willen ontvangen, neem dan contact op via 0320 258 604 of info@onlinetuinhout.nl.